tisdag 21 februari 2012

Assisstent åt Sam Westerholm!

Jag ska vara assisstent åt skulptören Sam Westerholm! Happy go lucky!

Jag har länge haft en önskan att få vara att vara lärling eller assistent åt någon verksam skulptör. Sverige saknar tyvärr en renodlad skulpturlinje på högskolenivå och det är svårt att ta till sig kunskaper om material och skulpturteknik (ex hur man skulpterar människokroppen) under skoltiden. Dessutom är det tufft att få perspektiv på saker när alla ens konstnärsvänner sitter i mer eller mindre samma sits som man själv. När jag såg att ansökningshandlingarna för konstnärsnämndens assisstent-stipendie släppts bestämde jag mig för att göra slag i saken och kontakta skulptörer som jag gärna skulle vara assistent åt.

Den förste att svara var Sam Westerholm (hemsida) som är en av mina favoritskulptörer. Jag uppskattar hans materialkunnande, känsligheten med vilken han modellerar och de mångskiftande uttryck och motivval hans konst har. Jag blev förstås väldigt exalterad.
Efter att ha samlat mod ringde jag upp Sam och bestämde träff. Han bor utanför Nynäshamn, så det blev att ta pendeltåget söderut. Det är alltid fascinerande hur snabbt landskapet blir småstadslikt utanför centrum. Landskapet kring huset, med tillhörande ateljé, där Sam bor påminner en del om bergslagen: kuperat, åkermark och skog blandat. 
Sam visade sig vara en av de trevligare människor jag träffat: en intelligent äldre herre med förkärlek för Oscar Wilde och ett passionerat schackintresse.Han äter bara kött om det kommer från fåren som betar bakom huset eller om det är viltfångat: sympatiskt. Katten i huset skulle hetat Petrus, men det kändes märkligt att ropa på katten så den fick heta Citrus istället. I alla fall så ville Sam gärna ha en assisstent. Han börjar bli gammal och det kan vara skönt att ha någon som hjälper till med att lyfta saker och grovhugga detaljer, samt hjälpa till med de göromål som dyker upp. När Sam inte har några mer specifika uppgifter får jag använda hans verkstad. 
Det är inte helt klart när jag kommer påbörja min vistelse, men senast från och med sommaren.
Yey!

Några av Sams verk:



onsdag 15 februari 2012

Vinterbilder



Jag har redan hunnit tröttna på snön ett par gånger. Men trots att det är drygt att cykla i snömodd känns vintern lite mer dräglig i år än förra året. Dessutom är det ju en chans att åka långfärdsskridskor, kungen av utomhusaktiviteter!Fotografierna är vid Stora skuggan, skogen som ligger vid universitetet.
 





tisdag 7 februari 2012

Örjan - en baksten av keramik


En baksten eller ugnssten är en platta man lägger in i ugnen när man bakar bröd eller pizza. Poängen är att den hjälper till att hålla en jämn, hög temperatur i ugnen vilket ger fluffigare bröd och krispigare pizza. De bästa bakstenarna utomlands är tillverkade av keramik, medan de här i Sverige är tillverkade av kalk- eller täljsten. Både två material som är känsligare för värme. Eftersom jag bakar själv blev jag sugen på att se om jag kunde tillverka och sälja en egenproducerad baksten.
   Saken är den att det är krångligt att tillverka större plattor av keramik. Gör man fel någonstans i processen, i lerblandning, tillverkning, torkning eller bränning av plattorna, leder det till att plattorna spricker eller slår sig.
   Jag har nu under januari varit i kontakt med människor som är kunniga i området för att få råd om hur jag ska gå tillväga. Stort tack till Horns Tegelbruk, som svarade snabbt och kom med många tips.
Troligen är nyckeln att inte lägga till sågspån till leran, att låta plattorna torka länge samt att inte bränna högre än skröjtemperatur.
   Nästa steg i processen är att hitta någon plats att vara på när jag tillverkar, torkar och bränner plattorna. Det traditionella sättet när man arbetar med tegellera är att vara utomhus sommartid och bränna i vedeldad ugn. Frågan är var man kan hitta en sån plats i Stockholmstrakten?